Alla inlägg den 22 mars 2009

Av Koklara - 22 mars 2009 10:24

Nu är det en vecka kvar. Om ni undrar hur jag tänker använda den här må-bra-veckan så blir svaret: inte alls! Jag ska bara vila och gå hundpromenader. Kanske cykla till affären. Kanske tvätta ett fönster - vem vet? Eftersom min förra måbravecka i stort sett gick åt till Johans utredning, och nästa måbravecka kommer att bli rätt intensiv för jag har en hel del jobb att göra då, så ska jag nu passa på att enbart samla kraft.


Igår tog jag upp en älgklöv ur frysen (jag har ju en liten box på magasinet där vi har foderprover och sånt...) och idag har Johan och jag varit i skogen och lagt ett spår. Johan kommenderade mig att stå kvar vid starten så jag inte skulle förstöra doften, och så lade han spåret själv. Kul! Det ligger till sig nu, om en timme ska vi dit med Zelda och testa om hon klarar det. Johan är ganska engagerad faktiskt. I morgon börjar vår Viltspårkurs på hundklubben med teorikväll, och jag tänkte att det skulle vara bra att peppa oss lite inför kursstarten.


Våren fortsätter att närma sig. Tjälen har nu släppt så att vattnet har sjunkit undan på gärdena. Det börjar torka upp på tilten. Harven är redo, med vända spetsar och allt, men ännu är det ju ett bra tag kvar. Vi har mycket att vårså i år, det blev inget höstsått. På något konstigt vis är det mitt fel, eftersom jag blev sjuk. Jag som aldrig någonsin har tagit ett handtag för höstsådden.. jag tror att det rent mentalt blev för mycket för Göran, han orkade liksom inte göra någon kraftsamling. men det ordnar sig nog, i lördags kom en granne och hälsade på, och det visade sig att han hade rågvete till salu. Så vi ska nog klara nästa vinter.

____________________________________________________

Av Koklara - 22 mars 2009 10:13

544 Gullan, e. Gubbilt, kallades först för Lillgullan, men när 250 blev Gammelgullan så blev 544 den ”rätta” Gullan.  Hon är en enastående mjölkko, och lika anspråkslös och lättskött som sin mor. Hon har också den typiska Gullanfärgen, helsvart med fyra vita strumpor. Hon har kalvat fem gånger och hittills haft alla provmjölkningar i juverhälsoklass 0-2! Men nu har hon ju tyvärr drabbats av ett spentramp som ledde till juverinflammation. Hon har fått antibiotika och svarade bra på det så det finns hopp att hon blir helt bra igen. Hon har fortfarande karens på mjölken, det är sista dagen idag så i morgon får vi leverera hennes mjölk igen. På fyra år och fem månader har hon i snitt producerat 13 182 kg mjölk (ECM). Hon har ett relativtal på 132 för kg smörfett, och 122 för kg protein. Hon har enbart fått tjurkalvar! Men det är ju inte för sent, snart är det dags att seminera henne igen, det är bara att fortsätta hoppas.

 

680 Gullan, e. Puck, Gullvivan kallad, var Gammelgullans sista kalv. Vi hade stora förhoppningar på henne. Visserligen har vi inte haft någon Puck som har blivit bra, några har dålig juverhälsa, någon fick vi skicka för hon hade så brett mellan framspenarna att det inte gick att mjölka henne. Och 680 Gullan är tyvärr inget undantag, hon är visserligen frisk och vacker (Juver 80, ben 80, kropp 82, helhet 81), men hon mjölkar inget. Något bättre har det blivit med tiden, hon har nu kämpat sig upp i en medelmjölk på 30 kg per dag, knappt godkänt. Man får hoppas att det blir bättre i nästa laktation, anlagen borde ju finnas där. Hon är dräktig med en ungtjur i år. Men hon fick faktiskt en kvigkalv i somras, den heter 762 och är efter Ricky. Den kalven är nu ett halvår gammal och riktigt vacker, fast den är vanligt svartvit och ser inte ut som en Gullan med de vita strumporna som Gullan brukar ha.

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards