Alla inlägg den 21 september 2009

Av Koklara - 21 september 2009 20:34

Vissa kor är ena riktiga lortgrisar och då är det bråttom att klippa dem när de är installade. 505 är en sådan ko, hon vill helst inte lägga sig förrän hon har bäddat riktigt mysigt med en färsk komocka..  Kvigan 706 som kalvade för några veckor sedan är tydligen också av den sorten. Så idag var det bara att greppa klippsaxen och köra igång. Jätteduktig var jag och klippte tjugo kor. Om jag skulle fortsätta i den takten så skulle det snart vara klart! Det går så lätt att klippa när de just har kommit in och man inte behöver gå före och rykta. Att klippa kor är en mysig sysselsättning, meditativ på något sätt. Man blir helt avskärmad från omvärlden, det är bara kossan och hennes päls som existerar. Min ambition är att alla korna ska vara klippta i oktober och sedan ska de skabbehandlas. Just idag verkar det inte ouppnåeligt.


Christer har varit här och sått idag, om det bara inte regnar i natt så blir höstsådden klar i morgon. Och tredjeskörden är ihoppressad till fyrkantsbalar. Ett jättegott foder verkar det vara. Nu hoppas jag bara att Görans teori håller om att dessa fyrkantsbalar ska gå att utfodra med våran Combi-Master-fodervagn. Vi har försökt en gång förut, för tre-fyra år sedan, det gick inte. "De har mycket bättre hackat nuförtiden" säger Göran. Hmmm. Våran fodervagn är nämligen väldigt känslig - blir stråna längre än ca fem cm så sätter det sig hela tiden och det är INTE roligt. Men bra skulle det vara om det kunde fungera! Just nu utfodrar vi med rundbal (för hand, med spjut i rälsen) från förstaskörden på en ekologisk gård som vi arrenderar och det är rätt grovt och förmodligen näringsfattigt. Att kombinera med denna tredjeskörd som är så späd skulle vara toppen. Den skörden är förresten också rätt ekologisk för vi har bara gödslat med "naturlig" gödsel på vallarna nu efter förstaskörden. Och spannmålen är obesprutad. Och vi har så mycket spannmål i år så lågmjölkare och slaktkor får enbart spannmål och inget koncentrat - alltså enbart egenproducerat foder. Håhå vad vi är bra.

 Förresten har jag varit duktig och bokat in en del besök till senare i veckan och nästa vecka. Nu blev det väl mycket ros - hoppas det inte luktar illa...


Jättteroligt att höra att Carolins spelning blev lyckad!! Önskar jag hade kunnat teleportera mig till Lund i lördags kväll! Hade velat se Örjan och Ingrids jätteduk också.

Ovido - Quiz & Flashcards